McKee: No convidis a sopar un guionista de comèdies

Robert_Mc_Kee_laprimeraidea

“L’escriptor dramàtic admira la vida i crea obres que diuen essencialment: Fins i tot en les pitjors circumstàncies l’esperit humà és magnífic. La comèdia ens diu que fins i tot en les millors circumstàncies els éssers humans troben la manera de ficar-se de peus a la galleda.

Quan fem un cop d’ull darrere de les somrients màscares del cinisme còmic ens trobem un idealista frustrat. La sensibilitat còmica busca que el món sigui perfecte, però en mirar al seu voltant troba avarícia, corrupció i bogeria. El resultat és un artista enutjat i deprimit. En cas de dubte, se’n pot convidar un a sopar. Cada amfitrió de Hollywood ha comès aquest error: “Convidem un guionista de comèdies a sopar! Això animarà la vetllada”. I ho farà, sense dubte… fins que arribin els sanitaris.

Aquests irats idealistes saben que si sermonegen el món sobre la seva podridesa, ningú no els escoltarà. Però si trivialitzen els exaltats, si baixen els pantalons als snobs, si exposen la tirania, la bogeria i la cobdícia de la societat i fan que la gent se’n rigui, potser faran que les coses canviin. O que s’equilibrin. Així doncs, que Déu beneeixi els guionistes de comèdies. Què seria la vida sense ells?

La comèdia és pura. Si el públic riu, funciona; si no riu, no funciona. Fi de la discussió. Per això els crítics odien la comèdia: perquè no tenen res a dir-hi. Si jo hagués de defensar que Citizen Kane és un exercici exagerat d’espectacle de festes enlluernadores, habitat per personatges estereotipats, esbiaixats per una narració manipuladora plena de clixès freudians i pirandellians en total contradicció i realitzada per un prepotent que només pretén impressionar el món, podríem estar discutint eternament, perquè el públic de Citizen Kane no parla. Però si digués que A fish called Wanda no fa gràcia la gent sentiria pena per mi i em deixaria sol. En la comèdia, el riure resol totes les discussions”.

(McKee, Robert: El guió. Substància, estructura, estil i principis de l’estructura de guions)